El dia 9 d'octubre es celebra el dia de la Comunitat Valenciana coincidint amb la celebració de Sant Donís, el patró dels enamorats valencians. Durant aquest dia té lloc “La Mocadorà”; que és una tradició consistent en què els hòmens regalen a les dones un mocador en què hi ha embolicats dolços fets amb massapà de distintes formes i colors que representen fruites i hortalisses de l'horta de València, a més d'uns elements coneguts com “piuleta” i “tronador”.
Els experts no es posen d'acord sobre el que representen la “piuleta” i el “tronador”, però segons unes fonts, la “piuleta” i el “tronador” podríen representar dos diferents dissenys dels artefactes pirotècnics que s' usaven en estes terres fa segles.
Bussejant en la nostra història, sembla que el 9 d'octubre de 1338 (100 anys després de la reconquista de València), el Consell de la pròpia ciutat, va disposar realitzar una processó de commemoració d' aquest centenari per a celebrar l'entrada triomfal del rei Jaume I a València i demanar al seu torn a Sant Donís la remissió de la fam que en aquells anys assolava el Regne de València per les males collites. Des de llavors, es va determinar fer la mateixa processó tots els 9 d'octubre commemorant d'e aquesta manera la reconquista de València (i en els últims anys celebrant el dia de la Comunitat Valenciana). Encara que no s'he pogut aconseguir més informació sobre per què es van aclamar Sant Donís durant la fam de 1338, el cert es que que hi ha una capella en la catedral de València dedicada al sant.
Capella de Sant Donís en la catedral de València |
D'altra banda, se sap que durant la vespra i al llarg de tot el dia de Sant Donís (9 d'octubre) es llançaven coets. De fet, segons compten les cròniques de l'època va haver-hi un any en què es van arribar a llançar fins a 13.000 coets des de la terrassa del Palau de la Generalitat. No obstant això, després de la Guerra de Successió, els Decrets de Nova Planta van prohibir la celebració de l'entrada de Jaume I a València, i com a resposta a estos decrets borbònics, el gremi de confiters de la ciutat de València va decidir burlar la censura fent dolços amb la forma dels petards prohibits (al voltant del s. XVIII), iniciant així un costum que s'ha mantingut fins a l'actualitat.
La festa de Sant Donís ha anat evolucionant al llarg del temps. De fet, allò que va començar sent una simple festa relacionada amb un acte patriòtic, va anar enriquint-se a l'incorporar elements religiosos, institucionals, així com elements representatius de corporacions locals i actes lúdics fins a arribar a ser La Mocadorà que coneixem en l'actualitat.
Realment La Mocadorà té el seu origen en el regal que es feia en les cerimònies d'entrada dels monarques d'Aragó a la ciutat de València consistent en joies i dolços depositats sobre plats de ceràmica elaborats a Paterna i Manises. Este costum es va estendre a les parelles d'enamorats, de manera que els plats de ceràmica solien portar el nom de l'amada. A més estos plats coneguts com "Demanà", servien per al futur aixovar de la nóvia (Museu de Ceràmica de Manises) .
Amb el temps el plat va ser substituït per un mocador. Este element, que possiblement es va afegir a manera d'embolcall de l'ofrena, denota l'esperit pràctic d'una societat agrícola com era la nostra. Quelcom bell i útil al mateix temps.
Cal pensar que el mocador no era un simple complement decoratiu de la moda com hui en dia, sinó una peça bàsica en la indumentària femenina, que s'usava igual sobre el cap que sobre els muscles i d'altres formes. La tradició del mocador (La Mocadorà) té, a més, la seua molla, ja que deu d'anar nugat amb estil i delicadesa pels seus quatre cantons, embolicant les figures de massapà junt amb la "piuleta" i el "tronador", i, si se'l pot un permetre, una joia d'acompanyament, recordant així els regals que antany es feien als monarques a la seua entrada a València.
Amb la perspectiva dels segles, La Mocadorà s' ha imposat com el perfecte obsequi tardorenc. Un grapat de dolça energia per a afrontar els primers freds i una una peça vistosa per a lluir garbo i estil.
¡Feliç dia de Sant Donís¡¡
No hay comentarios :
Publicar un comentario