Hui diumenge 28 d´octubre ha tengut lloc en Xàtiva una Jornada de Convivència dirigida als membres de les Germandats i Confraries de l ´Agrupació del Sant Sepulcre de la Comunitat Valenciana i que ha estat organitzada per la Confraria del Sant Sepulcre de Xátiva. La jornada s´ha iniciat en una recepció en l´Església de Sant Pere i s´ha desenvolupat al voltant del casc antic, fent un recorregut per la Xàtiva més monumental.
D´esta manera hem conegut com la ciutat va ser sede episcopal en l´época visigótica, vivint una época d´esplendor cultural durant la dominació musulmana, i com després de la conquesta cristiana va ser la segona ciutat del Regne de Valéncia i bressol de renombrats personatjes com la familia Borja, de la qual descendeixen dos papes.
Hem començat la visita per l´Esglèsia de Sant Pere, d´estil gòtic i que compta en un bellísim retaule del anomenat gótic de conquesta, l´Esglèsia de Sant Onofre o antiga Beneficència (en la mateixa Plaça de Sant Pere) i la Plaça de la Trinitat que va ser l´epicentre de la ciutat en l´época medieval on convergeixen importants edificis i palaus.
A continuació hem visitat la Colegiata de Santa María (coneguda com La Seu) que va ser erigida en un principi per ser una catedral i que es sitúa en la Plaça de Sant Calixto enfront mateixa de l´Hospital Reial. La Colegiata, que ha segut declarada Bé d´Interés Cultural té un Museu amb una important colecció d´art sacre i un campanar de 60 metres d´altura que està rematat per un templete dedicat a la Verge de les Neus, patrona de la ciutat, al que s´accedeix despres de pujar 180 escalons.
També hem visitat el Museu de l´Almodí antiga llotja del blat, construïda a mitjans del segle XVI. L’Almodí és hui un modern espai expositiu centrat en l’arqueologia, que compta amb reproduccions de les primeres restes trobades en la Cova Negra, peces ibèriques, romanes, visigodes i musulmanes.
Per últim hem visitat el Museu de Belles Arts que compta amb una de les col·leccions pictòriques públiques més importants de la Comunitat Valenciana, amb obres de Ribera, Goya, Vicent López, Santiago Rusiñol, Benlliure i Antoni Miró, entre molts d’altres. Exposa també destacades peces escultòriques i de picapedrer. Cal destacar l’icònic retrat de Felip V, invertit cap per avall, en venjança per haver ordenat l’incendi de Xàtiva el 1707.
I per a finalitzar hem gaudit d´un entrengut dinar de germanor.
Ha segut una jornada molt interessant divertida i fantàstica. Donem l´enhorabona als nostres germans de la Confraria dels Sant Sepulcre de Xàtiva.
No hay comentarios :
Publicar un comentario