Jacent Penumbra

Jacent Penumbra

lunes, 14 de marzo de 2016

Resum: Trasllat de la CONFRARIA DEL TRASLLAT DEL COS DE CRIST AL SEPULCRE ("La Camilla") de Xátiva

Un grup de membres de la nostra Confraria van acudir el divendres passat 11 de març a la Missa en acció de gràcies i en sufragi de tots els difunts de la Confraria del Trasllat del Cos de Crist al Sepulcre “La Camilla”, que va tindre lloc en l' Església dels Sants Joans de Xàtiva, en resposta a l' amable invitació que varem rebre recentment per part de la seua Presidenta Palmira Guerola: 


Durant la Missa
Finalitzada la Missa va tindre lloc la imposició de medalles a nous confrares iniciant-se el trasllat processional de la Imatge titular de la Confraria des de la pròpia seu (la mateixa Parròquia) fins al Consistori de Xàtiva. La processó que va estar presidida per autoritats civils (l' Alcalde de la ciutat de Xàtiva D. Roger Cerdá Boluda i la Presidenta de la mencionada Confraria) i eclesiàstiques (el rector de l´Esglèsia dels Sants Joans i Consiliari D. Raúl Jiménez) va ser acompanyada per la Banda de la Societat Musical La Primitiva Xativina “La Vella”.

Trasllat processional de l´Imatge pel casc antic de Xàtiva
La Processó arrivant al Consistori de Xàtiva
La Imatge ha quedat exposada en l´Ajuntament per a ser visitada i venerada en horari d'oficines fins al dia de Dijous Sant.
Ressenya Històrica (Confraria del Trasllat del Cos de Crist al Sepulcre de Xátiva)
Els precedents d'esta Confraria els trobem en la segona mitat del segle XVIII i estan relacionats amb un fet històric. D. Fernando d'Alarcón (titular del Palau de la Plaça de la Trinitat) conservava i venerava la imatge d'un Crist Jacent. En aquella època es va declarar un incendi en este mateix Palau i un alguatzil cridat Vicente Enrich Ibáñez Belda va arriscar la seua vida per a rescatar intacta la Imatge de les flames. El seu propietari va voler agrair el gest i li va prometre la gràcia que desitjara. L'alguatzil, el qual havia obrat així per la fe cristiana que professava va declarar que Déu ja li ho pagaria si Ell creia que ho meresquera. 
Davant d'este notable gest el senyor d' Alarcón en agraïment va regalar la Imatge als alguatzils a condició que es traguera en processó el Dijous Sant de cada any. Així s´ha vengut fent fins que va esclatar la Guerra Civil de 1936. Acabada la guerra, el grup de portadors (coneguts com “els portacamilleros”) i els alguatzils van reiniciar les activitats de la Confraria, la qual es va constituir formalment en 1950. 
En este mateix any es va redactar el seu reglament, el qual vincula l´Imatge a tots els funcionaris municipals, sense perjuí de la figura del “portacamillero” (que són els seus portadors) i els alguatzils (que són els seus clavaris). 

No hay comentarios :

Publicar un comentario